Silver till Ida Andersson på Senior-SM

02 MAR 2009 06:57
Ida stod för en otrolig prestation under helgens senior-SM, där hon tog silver i extremt tuff konkurrens.
  • Skapad: 02 MAR 2009 06:57

Ida hade som mål att lyckas ta sig vidare från lördagens kval till söndagens eliminering och det gjorde hon ganska enkelt. Ida sköt 541 poäng under lördagen och låg på en tiondeplats. Det blev 18 damer som gick vidare till söndagens eliminering, av dessa skulle åtta skjuta finalen. Elimineringsomgången blev en stenhård kamp om placeringarna. När de skjutit sju av de tio serierna låg Ida på en delad tredjeplats tillsammans med fyra andra.

Totalt fick Ida 276 poäng vilket räckte till en sjätteplats. Idas 276 poäng var endast 5 poäng från ledande Jenny Jeppsson, BK Pantern. I första finalen ställdes Ida mot tredje rankade Petra Larsson från BK Fjädern. Den matchen vann Ida enkelt efter att presterat 114 poäng mot Petras 104. I semifinalen fick Ida möta Vetlandas Sandra Nyberg som tidigare slagit ut Karlsviks Christa Bäckman. Sandra började med två lite sämre serier vilket gjorde att Ida fick en ledning med fyra poäng som Ida sedan bara kunde bevaka i de två sista serierna. Ida vann över Sandra med 109-105.

Ida i kvartsfinal mot Petra Larsson

Efter semifinalen började en lång väntan inför guldmatchen. Eskilstuna hade byggt upp en liten stadium där alla medaljmatcher sköts i tur och ordning. Sist avgjordes fristilsmatcherna.

Sista uppvärmningen minuterna innan finalen.

I finalen ställdes Ida mot rutinerade Jenny Jeppsson som tävlar för BK Pantern men som bor i Skottland. Jenny kom till Sverige med ett silver i de Brittiska mästerskapen helgen innan. Matchen blev tuff för Ida, Jenny visade direkt att hon inte skulle ge bort något gratis. Jenny fick redan efter första pilen ett litet övertag när Ida sköt en åtta. I andra serien drog Jenny ifrån ytterligare med en poäng. Men Ida lyckades i tredje serien sätta in en 29:a mot Jennys 27:a. Inför sista serien var det två nervösa tjejer som gick fram på linjen för att avgöra. Jenny drog det längsta stråt och vann över Ida med 111-108.

Hur som helst en otroligt bra prestation av Ida som har tre år kvar som junior!

Övriga i klubben

Ida fick också göra sitt första dopingtest, vilket gjorde att det blev sent innan vi kunde lämna Eskilstuna.

Hanna Janeke jagade placeringar under sista delen av lördagens kval. Hanna, som efter halva tävlingen precis låg området kring att gå vidare, gjorde allt hon kunde för att få gå vidare. Tyvärr räckte det inte hela vägen. Hanna slutade på en 20:e plats ynka tre poäng från kvalgränsen. Erika Harryson hade en tung lördag och slutade på en 33:e plats efter att kämpat för att hitta tillbaka till sitt skytte.

Tom Pedersen gjorde ett bra kval. Efter en liten trevande start med många pilar i fristilstian ryckte han upp sig. Totalt fick han ihop 568 poäng och fick under kvällen veta att han hade gått vidare som siste man bland de 32 som gick vidare i HC 19. Under söndagen skytte fick han inte till det riktigt lika bra, då han precis som dagen innan låg och härjade i fristilstian vilket var mycket tråkigt då Tom berättade att han hade en bra skjutteknisk dag, men inte flytet på sin sida. Toms SM tog slut i elimineringen.

Nämnas ska också Elin Kedén som blev fyra i DC 19. Elin har inte hunnit träna så mycket det senaste då hon haft mycket att göra i sin utbildning som ligger i Kungälv (Därför tävlar hon numera för den klubben) Elin vann första matchen mot Mimmi Eriksson, Skogens IF med kanonsiffran 116-114. Semifinalen mot Isabell Danielsson, Eskilstuna BS blev tät så att den fick avgöras med två särskjutningspilar, varav Isabell drog in en tia i sista skottet mot Elins nia. Det blev sedan förlust för Elin mot Malin Johansson, BS Kil med sifforna 113-114.

Ange alt-text här.
Elin Kedén längst fram. Foto: Vetlanda BSK

Årets ledare 2008

Under lördagen delades priset som årets-ledare 2008 ut. Årets kvinnliga ledare blev Hanna Janeke som fick ta emot en fin glasvas och ett stipendium på 1000 kr för arbete som ledare i Huskvarna bågskytteklubb.