Ida Andersson 9:a på Junior EM

17 JUL 2010 08:22
Ida Andersson knep en överraskande nionde plats på Junior EM i Tyskland.
  • Skapad: 17 JUL 2010 08:22

Endast 17 år gammal knep Ida Andersson en nionde plats på JEM i klassen för 18-20 åringar. Ida sköt som bäst när det var som viktigast och avancerade 12 placeringar från onsdagens kval.

Under onsdagen sköts själva kvalet. Ida var mycket nervös i början och fick inte riktigt igång skyttet. Hon tappade mycket poäng och även många placeringar. Efter fyra serier låg hon på 32:a plats. Men de sista åtta serierna sköt Ida bara bättre och bättre och klättrade placering för placering. Men startfältet på en JEM är stentuff och det är svårt att hämta upp en sådan start. Totalt sköt Ida 278 poäng och 305 poäng vilket räckte till en 27:e plats.

Under fredagen sköts finalerna och Ida fick möta sjunderankade Ukrainskan Kateryna Yavorska, en match som skulle bli mycket tuff. I första setet förlorade Ida med hela 44 mot 53. Men när det gäller som mest visar Ida återigen att hon är bäst. Nästa serie sköt hon fina 52 poäng mot Ukrainskans 50 och det var lika inför sista setet. Ida var tvungen att vinna sista setet eller skjuta lika för att på så sätt tvinga fram en särskjutning. Sista setet öppnade Ida jättebra med att skjuta två tior och en åtta. Ukrainskan var då väldigt nerös och hade problem med skyttet. Efter att hon sköt iväg en sexa hade Ida den lilla ledning som behövdes för att vinna. Ida avslutade med att skjuta 10,9,9 och vann det sista setet enkelt.

Väl i 1/8-finalen blev motståndet tuffare. Italienskan Sara Violi lät aldrig riktigt Ida komma in i matchen. Sara chockstartade med att skjuta 56 poäng mot Idas 49. Sara vann matchen i två raka set. Totalt slutade en överlycklig Ida Andersson på en nionde plats.

- Det var länge sedan jag såg Ida skjuta så fokuserat och så bra, säger en mycket nöjd tränare, Erik Larsson.

Ida som bara är 17 år sköt alltså JEM i den äldre juniorklassen (18-20 åringar) även fast hon bara är 17. Anledningen är att Ida har målet inställt på senior VM nästa år och vill därför möta det tuffare motståndet.

Nästa helg väntar Junior-SM som Ida självklart är storfavorit.