En vecka med Landslaget och Coach Kim

08 OKT 2008 15:29
Under lite drygt en veckas tid har Erik Larsson och Ida Andersson varit med på landslagsläger och även träna tillsammans med Coach Kim från Korea.
  • Skapad: 08 OKT 2008 15:29

Jag tänkte skriva en sammanfattning av mina personliga intryck och tankar efter att varit med som en av Svenska Bågskytteförbundets ledare på landslagslägret och få vara tillsammans med en av världens bästa tränare under en vecka.

Att få möjligheten att vara med på just detta lägret var verkligen roligt ännu roligare blev det då förbundskaptenen, Per Bengtsson, valde att ta ut Ida som en av deltagarna. Både Per och jag hade mycket av grunderna i Coach Kims skjutteknik redan när vi kom på söndagen och det gav mig ökat självförtroende i mitt sätt att se på skjuttekniken inom bågskyttet. Men visst, jag ska erkänna att jag också lärt mig massor av att får jobba vid sidan om Coach Kim.

Lägret började med att alla deltagarna fick filma och jobba med Coach Kim under 20-30 minuter var. Efter det fick de alla punkter att jobba vidare på. Min roll då var att stå bakom Kim och lyssna och lära. Mycket av de brister Coach Kim påvisade såg även jag (och säker många andra också), men det som gör Kim så intressant var hans sätt att lära ut. Kanske är det många av hans små knep som jag kan ta med tillbaka till klubben. Efter det att Kim lämnade lägret så jobbade vi vidare med alla skyttar för att hjälpa dem att komma vidare med sina teknikförändringar.

Att stå tillsammans med landets 20 mest lovande skyttar och jobba med deras skjutteknik var väldigt roligt. Många av dem gjorde stora framsteg under veckan och jag hoppas att alla skyttarna fortsätter att jobba vidare med sin teknik.

Vad skulle då bli mitt första tips till skyttar i klubben som vill bli duktiga?
1. Träna hårt

2. Träna skjutteknikens grunder. En skytts kunskaper/nivå mäts inte i vilka poäng han/hon skjuter, utan hur bra skytten hanterar grunderna i skyttet.

3. Våga ändra din teknik till det bättre.

Hur gick det då för Ida?

Att vara yngst bland deltagarna på ett seniorläger kanske inte är det lättaste. Men Ida vågade ta för sig och tränade hårt. Under veckan, tror jag, att hon visade för de andra tjejerna att de får passa sig.

Extending med Kim

Faktiskt var Coach Kim väldigt imponerad av Idas skytte. Hennes teknik står sig väldigt bra mot övriga rutinerade seniorer i Sverige (och även till viss del världen). Coach Kims sista kommentar till Ida på onsdagen var:
”Very good shooting, 1360 no problem”. 1360 på en FITA-rond är ca 20 poäng över Svenska rekordet och en poäng i världsklass.